R. FICO: Paralelou medzi SNP a súčasnosťou by mala byť zomknutosť ľudí

11.08.2012 Bratislava

Sekaniny 11. augusta (TASR) – Paralelou medzi Slovenským národným povstaním v roku 1944 a súčasnosťou by podľa predsedu vlády SR Roberta Fica mala byť zomknutosť ľudí. Podľa neho vtedy tiež bola na Slovensku kríza spôsobená okupáciou a fašizmom. Teraz sa treba zomknúť a reagovať vo finančnej disciplíne a v zodpovednosti, pretože sa očakávajú rôzne výzvy, napríklad o väčšej integrácii v Európskej únii.

Cieľom je, aby sa Slovensko nedostalo na okraj európskych štátov. „Naše miesto je pri eure, v Európe, a nie ako osamotená krajina so slabou menou," zdôraznil Fico, ktorý sa dnes zúčastnil na oslavách 68. výročia SNP v prírodnom amfiteátri na Sekaninách nad obcou Lehota pod Vtáčnikom, kde bolo sídlo Hornonitrianskej partizánskej brigády Vtáčnik.

Vyzdvihol obyvateľov Lehoty pod Vtáčnikom a okolitých obcí, ktorí vytvárali slovenským, ale aj sovietskym partizánom za cenu ohrozenia vlastných životov potrebné zázemie. Spomenul odvážnych veliteľov, bratov Františka a Jozefa Hagaru, alebo komisára brigády Františka Mišejeho či Ernesta Otta, Dominika Lastovku a ďalších, ktorí organizovali odboj na hornej Nitre. Spôsobili fašistom mnohé straty a priblížili tak konečné víťazstvo. Desiatky týchto mužov činu padli v bojoch aj na Sekaninách.

Účastníci osláv, ktoré sú tradične prvými oslavami SNP v roku na Slovensku, položili k pamätníku padlým partizánom vence a kvety. Bol medzi nimi aj súčasný predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavol Sečkár i jeho čestný predseda generál Ján Husák (1923), ktorý pomáhal povstanie organizovať a zúčastnil sa na ťažkých bojoch s nemeckými vojakmi pri Telgárte.
 

Vyberte región